Wyjazd studyjno-szkoleniowy do Austrii

Odbył sie on w dniach 20-26 maja 2018 roku, a jego uczestnikami byli członkowie LGD województwa lubelskiego. Organizatorem wyjazdu był Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Lubelskiego przy Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie.

Celem wyjazdu było zapoznanie się z przedsiębiorczością i turystyką regionu Tyrol. Wymiana informacji i zaobserwowanie dobrych praktyk poprzez spotkania z lokalnymi przedsiębiorcami i przedstawicielami LGD z terenu Tyrolu.

Tyrol to kraj związkowy w Zachodniej Austrii. Jest częścią regionu geograficznego i historycznego, liczy 12640 km ², stolicą jest Insbruck, ludność to 746153 tys.

Odbył sie on w dniach 20-26 maja 2018 roku, a jego uczestnikami byli członkowie LGD województwa lubelskiego. Organizatorem wyjazdu był Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Lubelskiego przy Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie.

Celem wyjazdu było zapoznanie się z przedsiębiorczością i turystyką regionu Tyrol. Wymiana informacji i zaobserwowanie dobrych praktyk poprzez spotkania z lokalnymi przedsiębiorcami i przedstawicielami LGD z terenu Tyrolu.

Tyrol to kraj związkowy w Zachodniej Austrii. Jest częścią regionu geograficznego i historycznego, liczy 12640 km ², stolicą jest Insbruck, ludność to 746153 tys.

Rozciąga się w Alpach Wschodnich. Tereny Tyrolu są znakomite do uprawiania turystyki górskiej, oraz sportów zimowych. Dlatego też najważniejszą gałęzią gospodarki jest obsługa turystyczna, zarówno letnia jak i zimowa. W każdej alpejskiej dolinie, a nawet w każdej wiosce znajdują się hotele, pensjonaty i kwatery prywatne oferujące wysoki standard usług.

Pierwszego dnia pobytu grupa odwiedziła Region Landeck. Tam lokalni przedstawiciele LAG opowiedzieli o swoich działaniach na rzecz lokalnej społeczności. Zachęca się młodych ludzi do pozostania na tych terenach. Mimo trudnych warunków (duże nachylenie terenu)region ten jest wykorzystywany rolniczo do wypasu bydła na halach, na których oprócz trawy rosną też zioła. Dlatego tez produkty mleczne z tego terenu są wysoko cenione i poszukiwane w całej Austrii. Przeważają gospodarstwa małe do 5 ha z kilkoma sztukami bydła.

Gospodarstwa te powiązane są z turystyką, bowiem swoje produkty dostarczają do miejscowych hoteli, gdzie też często w okresie zimowym znajdują zatrudnienie.

Na tym terenie w miejscowości Kaunergrat znajduje się Park Przyrody. Można było tam obejrzeć bardzo ciekawa wystawę, która ilustruje miejsca życia ludzi i zwierząt pt. „3000 m w pionie” Po jej obejrzeniu udaliśmy się na spacer po parku szlakiem przez bagna. Jest to ciekawostka że na takiej wysokości (ponad 1600 m) się one znajdują. Ścieżka jest dostosowana nawet dla osób na wózkach inwalidzkich.

Po południu odwiedziliśmy właściciela firmy Maass w Prutz. Posiada on jedno z największych gospodarstw sadowniczych w Austrii wraz z przetwórnia owoców. Jest także laureatem licznych nagród międzynarodowych w produkcji Schnapsu.

Drugiego dnia pobytu grupa odwiedziła fabrykę serów w Zillertal. Można było tam obejrzeć cały proces produkcyjny, a także dokonać ich degustacji. Po południu udaliśmy się do Insbrucka. Tam zwiedziliśmy pałac Hofburg, starówkę, gdzie można było zakupić lokalne pamiątki, oraz halę targową Markthalle na której sprzedawane są lokalne i regionalne produkty.

Trzeciego dnia udaliśmy się do Regionu Imst, gdzie zapoznaliśmy się z produktami turystycznymi. Zwiedziliśmy Muzeum Ötzidorf, oraz wioskę zbudowaną narzędziami sprzed

5 tys. lat. Cały ten kompleks powstał po tym jak w 1991 roku w Południowym Tyrolu odnaleziono w topniejącym lodowcu mumię człowieka, któremu nadano imię Ötzi. Mimo braku tej mumii (znajduje się ona w Bolzano we Włoszech) powstał ciekawy projekt godny zobaczenia. Dodatkową atrakcją jest Park Ptaków Szponiastych , oraz pokazy lotu tych ptaków.

Następnie odwiedziliśmy rodzinną firmę działającą już od 35 lat na rynku turystycznym.

Oprócz wynajmowania domków o różnym standardzie, firma Feel Free zapewnia obsługę sportów takich jak: wspinaczka wysokogórska, spływy pontonami, strzelanie z łuku, jazda na rowerze w górach i inne. Firma ta pozyskała środki na szkolenia zawodowe dla instruktorów.

Ostatnim miejscem które odwiedziliśmy tego dnia był kompleks rekreacyjno-turystyczny w Badesee Mieming- park wodny.

Ostatniego dnia pobytu w Tyrolu odwiedziliśmy Region Wipptal. Tam najpierw odwiedziliśmy gospodarstwo rolne. Jego właściciel pracuje w ramach projektu Genusspechte, produkcja bezpośrednia. Hoduje bydło mięsne, świnie starej rasy, karmione naturalnie ziemniakami, oraz posiada 3000 kur niosek na wolnym wybiegu. Swoje produkty bezpośrednio sprzedaje do sieci sklepowych, oraz w utworzonym z 25 innymi rolnikami samoobsługowym sklepie.

Produkty, które dostarczają i sprzedają ci rolnicy są świeże i najwyższej jakości.

Kolejnym punktem programu była wizyta w restauracji w Wienerhof Trins, gdzie jej właściciel serwuje dania z lokalnych produktów. Następnie pojechaliśmy obejrzeć jak żyli ludzie na tym terenie przed 100 laty. Nad pięknym wodospadem znajduje się wioska młynów Mühlendorf.

Także tam uczestniczyliśmy w warsztatach. Pod okiem Pani Christine Heidegger, która od lat zajmuje się kosmetyką i lekami naturalnymi robiliśmy balsam na bazie młodych pędów kosodrzewiny.

Fot. i oprac. Elżbieta Czarny