Wiosenne warsztaty kulinarne

W marcu br., Stowarzyszenie LGD Ziemia Zamojska było organizatorem dwóch warsztatów kulinarnych. Warsztaty te odbyły się w Centrum Kultury w Sitnie oraz w Gminnym Ośrodku Kultury w Nieliszu. Razem wzięło w nich udział 20 osób. Tematem warsztatów w Sitnie było przygotowanie szybkich przekąsek, czyli kuchnia Finger Food.  Menu z finger food to pyszne przystawki na zimno i na ciepło, a także na słodko i na słono. Podczas warsztatów uczestniczki przygotowały: sodziaki z musem z awokado i wędzonym łososiem, tatar ze śledzia na pumperniklu, mini tartaletki z duszonym szpinakiem i serem lazur, smażoną mozzarellę z tapenadą z czarnych oliwek i suszonych pomidorów, bruschetty z burakiem, kozim serem i szynką parmeńską i mini burgery z salsą pomidorowo – bazyliową.

Inna tematyka królowała w Nieliszu, tu Panie przygotowywały potrawy, których głównym składnikiem były warzywa oraz zasady kuchni zero waste. Panie w wielką uwagą słuchały uwag i porad prowadzącego. W wyniku czego postały przepyszne potrawy: zupa krem z białych warzyw z pesto, kopytka z bobu z kurkami, tartaletki z kremem z pietruszki i białej czekolady, gulasz z czarnej soczewicy z pomidorami i zapiekankę ziemniaczaną z orzechami.

Atmosfera podczas tych Naszych wiosennych warsztatów była świetna, wspólne przygotowywanie dań przebiegło w wyjątkowo miłej atmosferze. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z tych warsztatów, są dostępne na naszym facebook.