Rozstrzygnięcie konkursu kulinarno-fotograficznego

W celu promocji produktów lokalnych w terminie 15.09.2021 – 15.10.2021 r. Stowarzyszenie LGD Ziemia Zamojska przeprowadziło konkurs kulinarno-fotograficzny pn. Kulinarne Skarby Ziemi Zamojskiej. Głównym założeniem konkursu było wyłonienie potrawy, której receptura bazuje na wykorzystaniu produktów lokalnych z obszaru Ziemi Zamojskiej i wyróżnia się tradycyjnym sposobem przygotowania (np. zaczerpniętym z zeszytów naszych babć). Uczestnikami konkursu mogli być pełnoletni mieszkańcy obszaru objętego działaniem Stowarzyszenia.

Warunkiem uczestnictwa w konkursie było wykonanie potrawy z wykorzystaniem produktów lokalnych, sfotografowanie jej, a następnie wypełnienie formularza zgłoszeniowego i przesłanie zgłoszenia wraz z przepisem oraz zdjęciem do organizatora konkursu w wyznaczonym terminie. Wśród zgłoszonych potraw znalazły się: pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami, domowy chleb na zakwasie, racuchy z jabłkami, rogaliki drożdżowe i inne specjały przygotowane na bazie produktów lokalnych. Oprócz przepisów komisja konkursowa oceniła także jakość fotografii. Uznanie komisji otrzymał „domowy chleb na zakwasie – jak dawniej” przygotowany przez panią Ewę Mazurek.