Produkty lokalne Ziemi Zamojskiej

Prace nad projektem promującym produkty lokalne na obszarze LGD Ziemia Zamojska powoli dobiegają końca. W ramach projektu chcemy przedstawić Państwu produkty pochodzące z naszego obszaru są to: ocet jabłkowy z Horyszowa Polskiego, praliny galicyjskie z Wólki Łabuńskiej, miody z pasieki z Kornelówki, oleje rzepakowe z Bożego Daru, sery kozie z Udrycz oraz sandacz z Nielisza.

Pierwszym produktem jest ocet jabłkowy produkowany w Horyszowie Polskim. Jest on naturalnym produktem spożywczym, który powstaje z fermentacji jabłek. Jest  niepasteryzowany, niefiltrowany oraz wolny od substancji konserwujących. Octu można używać zarówno w kuchni jak i kosmetyce. Zawiera on wiele cennych substancji. Ocet jabłkowy można zakupić u Pana Łukasza Sołoduchy w Horyszowie Polskim 48 a, na terenie Gminy Sitno.

Praliny galicyjskie są przygotowywane ręcznie na terenie Palarni Kawy w Wólce Łabuńskiej. Produkcja rozpoczyna się od podstaw. Zakupione ziarna poddawane są selekcji, a następnie prażone, śrutowaniu i mieleniu. Uzyskany w ten sposób półprodukt jest mieszany i temperowany. Wszystkie wytwarzane praliny są ręcznie malowane. Można je zakupić pojedynczo bądź też w pudełkach w sklepie firmowym na Rynku Solnym 2 A w Zamościu oraz w sklepie internetowym www.galicya.com.pl

Kolejnym produktem lokalnym z naszego terenu są sery kozie produkowane przez Panią Barbarę. Wszystkie produkty powstają w 100 % zgodnie z naturą. Sery kozie posiadają wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. W ofercie można znaleźć sery z czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim, kozieradką, czubrycą, kminkiem, orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami.Kozie sery można zakupić u Państwa Barbary i Wiesława Kuczaj w Udryczach – Koniec 10, na terenie Gminy Stary Zamość.

Sandacz z Nielisza jest to specjalność kucharza Hotel & Resort Spa Marina. Sandacz w sosie porowym na postumencie z puree z musztardą francuską smakuje wysmienicie. Ryby można skosztować w restauracji Hotelu Marina w Nieliszu 210 A na trenie Gminy Nielisz.

Kolejnym produktem lokalnym jaki Państwu przedstawiamy to miód z pasieki w Kornelówce. Miód jest jednym z najpopularniejszych produktów lokalnych. Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Miód ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Różne rodzaje miodów jak lipowy, rzepakowy oraz malinowy można zakupić w pasiece prowadzonej przez Panią Teresę Gresztę  wraz z jej synek Januszem w Kornelówce 52, na terenie Gminy Sitno.

Produktem lokalnym z naszego terenu jest również olej rzepakowy wytwarzany w gospodarstwie rolnym Pana Piotra Palikota w Bożym Darze. Olej jest tłoczony ze świeżych nasion rzepaku pochodzących z gospodarstwa Pana Palikota, jest pozbawiony substancji konserwujących.  Olej tłoczony jest na zimno w wolnoobrotowej prasie. Dzięki takiemu sposobowi wytwarzania olej posiada wiele ważnych dla organizmu składników w tym nienasycone kwasy tłuszczowe. Produkty można zakupić w gospodarstwie rolnym Piotra Palikota w Bożym Darze 6a na terenie Gminy Sitno, prowadzona jest również sprzedaż wysyłkowa.