Na Kresowym Szlaku Smaku

11 lipca 2016 roku w Pensjonacie Szkoleniowo – Wypoczynkowym „Sosnowe Zacisze” w Suścu odbyło się spotkanie wdrażające projektu pt. „Na Kresowym Szlaku Smaku”, przygotowanego przez Lokalną Grupę Działania „Roztocze Tomaszowskie” wspólnie z sześcioma Lokalnymi Grupami Działania położonymi na „ścianie wschodniej” czyli: Ziemią Biłgorajską, Ziemią Zamojską, Ziemią Chełmską, Naszym Roztoczem, Lepszym Jutrem z Hrubieszowa i Poleską Doliną Bugu.

Współorganizatorem przedsięwzięcia jest Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Lubelskiego wraz Lokalną Grupą Działania „Roztocze Tomaszowskie”.
„Roztocze Tomaszowskie” jest wieloletnim partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich oraz pomysłodawcą , autorem projektu „Na Kresowym Szlaku Smaku”.

Głównym celem realizacji projektu jest stworzenie kompleksowego szlaku kulinarnego, obejmującego wschodnie tereny Ziemi Lubelskiej. Powstający szlak ma za zadanie promowanie kuchni lokalnej oraz miejscowych restauratorów. Projekt podzielony został na kilka etapów:

Etap I – Warsztaty szkoleniowe dotyczące przygotowania potraw wykorzystujących lokalne produkty, które odbędą się na terenie każdej Lokalnej Grupy Działania biorącej udział w projekcie. Warsztaty będzie prowadzić Pani Sylwia Biały – laureatka II miejsca w programie „Hell’s Kitchen”. Wspierał ją będzie Pan Artur Sulikowski, kucharz z doświadczeniem we francuskich restauracjach.

Etap II – Promocja szlaku podczas Jarmarku Świętego Wawrzyńca w Bełżcu. W ramach tego działania zorganizowany zostanie konkurs kulinarny, podczas którego uczestnicy projektu będą gotować na żywo potrawę z lokalnych produktów. Ponadto w programie znajdzie się jeszcze konkurs wiedzy o produktach lokalnych oraz pokaz kulinarny.

Etap III – Stworzenie publikacji z przepisami opracowanymi we współpracy z lokalnymi przedsiębiorcami i KGW. Publikacja będzie obejmować przepisy dań, które przygotowane zostaną w oparciu o produkty tradycyjne/ lokalne.

Etap IV – Wyjazdy studyjne do miejsc producentów produktów regionalnych / tradycyjnych na terenie województwa lubelskiego, które są dobrym przykładem na budowanie marki lokalnej oraz wykorzystania tych produktów w kuchni regionalnej.

Wszystkie wydarzenia realizowane w ramach projektu będą promowane w prasie regionalnej oraz na portalach internetowych, powstanie również ulotka, promująca firmy i organizacje funkcjonujące na szlaku – czyli na terenie 7 Lokalnych Grup Działania.

Podczas pierwszego spotkania wdrażającego, uczestnicy poznali szczegóły i założenia projektu. Mieli możliwość wymiany wiedzy, doświadczeń z nowo poznanymi kucharzami. Poszczególne LGD prezentowały produkty charakteryzujące ich teren oraz potrawy regionalne. Wspólnie z kucharzami pracowali nad nowymi przepisami „Kresowego Szlaku Smaku”. W spotkaniu wdrażającym uczestniczył również przedstawiciel Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Lubelskiego – Pani Agnieszka Wenerska.