Warsztaty kulinarne i rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego

16 listopada 2017 r. w świetlicy wiejskiej w Wolicy Śniatyckiej odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu współpracy „Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej”. W warsztatach prowadzonych przez kucharza Adama Kota wzięły udział przedstawicielki organizacji z terenu LGD „Ziemia Zamojska”, LGD „Poleska Dolina Bugu” oraz LGD „Razem ku lepszej przyszłości”.

16 listopada 2017 r. w świetlicy wiejskiej w Wolicy Śniatyckiej odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu współpracy „Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej”. W warsztatach prowadzonych przez kucharza Adama Kota wzięły udział przedstawicielki organizacji z terenu LGD „Ziemia Zamojska”, LGD „Poleska Dolina Bugu” oraz LGD „Razem ku lepszej przyszłości”.

Panie wspólnie przygotowały pyszne potrawy m. in. cebularze, gołąbki roztoczańskie z kaszą i grzybami, zupa krem z dyni i marchwi z prażonymi ziarnami dyni, polędwiczki wieprzowe, kaczka duszona w czerwonej kapuście i winie. Po zakończeniu wspólnego przygotowywania posiłków odbył się konkurs kulinarny. Komisja składająca się z Pani Zdzisławy Cyc, Pana Piotra Pyrkosza oraz Pana Adama Kota oceniła przygotowane dania. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie dania głównego oraz deseru. Potrawy oceniane były pod względem sposobu zaprezentowania potrawy, smaku oraz związaniem z tradycją. Komisja zdecydowała przyznać nagrody:

I miejsce zajęło KGW Korolówka Osada za kołduny z duchówki z surówką oraz leguminę

II miejsce zajęło KGW Wolica Śniatycka za roladki schabowe wiejskie oraz sernik owocowy

III miejsce zajął Klub Sportowy Bad Boys Zastawie za kwas zastawski, pieróg marchwiowo – jaglany

Wyróżnienia przyznano dla:

Koła Kobiet Aktywnych w Skierbieszowie za dziką kaczkę faszerowaną podrobami z modrą kapustą oraz pieróg jaglany z serem na słodko i sosem waniliowym,

KGW Grabowiec Góra za Dziką pieczeń Babci oraz jesienne runo,

KGW Dub za sakiewki schabowe oraz torciki bezowe z owocami.